דרכי התמודדות עם הפחד לקראת הלידה ובמהלכה

דרכי התמודדות עם הפחד לקראת הלידה ובמהלכה

כולנו מפחדים: מהלא נודע ומהמוכר, מהכאב, ממה שיקרה, ממה שלא בשליטתנו....

כדאי שתדעי שיש מגוון דרכים להתמודד עם הפחד. 
לא כל דרך מתאימה לכל יולדת ולכל זוג, לכן מוצעות כאן מגוון דרכים להתמודדות
וכל יולדת וכל זוג יבחרו להם את הדרכים המתאימות להם:
  • שינוי זווית הראייה: רוב הפחדים נוצרים בגלל שאנו תופסים אותם ככאלה. אם נשנה את מה שאנו חושבים על הסיטואציה או נפחית מערכה, הפחד שייגרם בעטיה יופחת. אם נחשוב איך להפוך את המצב כך שיפעל לטובתנו, הפחד יפחת. לדוגמא, אם את רוצה להיכנס להיריון ופוחדת ש"עברת את הגיל", למשל אם גילך מעל 40 - אז נכון שבגיל זה תצטרכי לעשות יותר בדיקות בהיריון ולהיות במעקב צמוד יותר, אך מצד שני את מגיעה להורות מוכנה: גם לרוב מבוססת כלכלית ובעיקר בשלה הרבה יותר להעניק לילד שייוולד מחכמת החיים שצברת עד כה.

  • לאסוף ככל שניתן יותר מידע: ידע מפחית חרדה. הלא-נודע מפחיד לעיתים יותר מהדבר שממנו אנו פוחדים. כשאנו יודעים לקראת מה אנחנו הולכים, הפחד מהלא-נודע פוחת ואנו יכולים להתכונן לתסריטים שונים ולהכין לנו כמה אפשרויות תגובה. מודעות לתרחישים מסכלת את הפחד. לדוגמא, אם את פוחדת מהרדמה אפידוראלית, היום יש מאגר מידע עצום שניתן להשיג בדרכים שונות וללמוד על ההרדמה, יתרונותיה וחסרונותיה, ללמוד מה הסיכון ומה הרווח בשימוש בה, מתי הזמן הנכון ביותר להשתמש בה במהלך הלידה, וגם ללמוד על דרכים נוספות, אלטרנטיביות, להתמודד עם הכאב, למקרה שברגע האמת תעדיפי אופציה אחרת.

  • לראות את חצי הכוס המלאה: מומלץ להתייחס לפחד בפרופורציה ולחפש את הטוב בכל סיטואציה, משום שהפחד מעצים את הכאב ואת תחושת חוסר האונים. לדוגמא: בכל עת שאת מרגישה פחד מהצירים, כדאי להתעודד במחשבה שכאב הצירים הוא זמני. אם תתמקדי במחשבה שכל ציר מקדם אותך לקראת הפגישה עם התינוק שלך, מחשבה זו תעודד אותך ותעזור לך לשאת את הכאב.

  • הגדרת דרך פעולה: מקרים רבים של פחד נובעים בגלל תחושה של חוסר שליטה. אם אנחנו פוחדים מאוד ממשהו שעתיד לקרות, כדאי לשבת ולחשוב, אפילו לכתוב, ולהגדיר לעצמנו דרכי פעולה להתמודדות עם הסיטואציה שממנה אנו פוחדים. למשל: דרך טובה להתמודד עם פחד מהלידה היא להכין תכנית לידה, בה מפורטים כל רצונותיכם בנוגע למהלך הלידה והטיפול הראשוני בתינוק, כמובן תוך כדי הכרה באחריות ובמקצועיות של הצוות הרפואי.

  • נשימה סרעפתית: אחת הדרכים הכי טובות להרגיע את הגוף והנפש היא פשוט לנשום. פחד עצור ומודחק מהווה מחסום רגשי ואנרגטי המונע זרימה חופשית של אנרגיה. נשימה מודעת מסייעת לשחרור מהפחד. בעת מצוקה רגשית, כשהפחד מציף, כדאי לקחת 10 נשימות עמוקות ומרגיעות, תוך כדי הרגעה עצמית בדיבור: "אני יכולה להתמודד עם הפחד, עם הכאב". טכניקה זו טובה לשימוש גם בהיריון וגם בלידה.

  • הרפיה ומדיטציה: ישנם מחקרים רבים התומכים במדיטציה כמשפרת איכות חיים. הרפיית הגוף והנפש גורמת לרגיעה ולמסוגלות טובה יותר להתמודדות עם אתגרים. המדיטציה עצמה מאוד קלה לביצוע ועם זאת תוצאותיה מדהימות. כדאי לתרגל מדיטציה עוד בזמן ההיריון, כאשר האישה עדיין לא חווה את כאב הצירים ועם זאת רוצה להתכונן לקראתו.

  • דמיון מודרך: מחשבה יוצרת מציאות - כל דבר ביקום שלנו, דומם וחי, מורכב מאנרגיה. עובדה זו ידועה ומוכחת מדעית. המחשבות, האמונות והרגשות שלנו הם רמה מסוימת של אנרגיה, שבאה לידי ביטוי בשפת הגוף שלנו, בשפה המדוברת ובהתנהגות שלנו. לכן כל מה שקורה לנו בחיים הוא תוצאה ישירה של המחשבות, האמונות והרגשות שלנו - זאת לפי חוק המשיכה האנרגטי, לפיו מה שמתמקדים בו מתעצם.

  • כתיבה: בפעולת הכתיבה יש משהו מאוד משחרר ומרגיע. לרוב אפשר להגיע למסקנות בהירות יותר וטובות יותר תוך כדי או בעקבות כתיבה. כל פעם שהפחד מציף אותך, כדאי לקחת נייר ועט ולהתחיל לכתוב. אט-אט תחושי איך הפחד מפסיק להיות כל כך מאיים ואת נרגעת ומסוגלת לחשוב על כל הסיטואציה ביתר צלילות. הרעיון הוא כתיבה חופשית, פשוט לקחת נייר ועט ולרשום כל מה שבליבך, לא משנה כמה הוא טיפשי או לא הגיוני. זה בסדר, אף אחד לא שופט אותך. הכתיבה משחררת ומכניסה הרבה פעמים דברים לפרופורציה.

  • מקלחת טובה: הגוף שלנו מורכב מכ- 70% מים. לכן ההשפעה הברוכה של מים על הגוף והנפש. המים מנקים את הגוף והנפש, שוטפים מעלינו את הבעיות והפחדים ועוזרים לנו להתמודד ולשאת כאב ביתר קלות. בעת הצירים, לרוב אמבטיה טובה או אפילו מקלחת תותיר אותך רעננה ורגועה הרבה יותר (חשוב: יש להימנע מאמבטיה אם ירדו המים). המים מקלים על הכאב. ניתן לטבול באמבטיה או לחלופין להתיז מים על הגב התחתון ועל הבטן בזמן הצירים או ביניהם.

  • לקחת הפסקה: אסור לנו לאפשר לפחד להפוך להיות חלק בלתי נפרד משגרת יומנו ולהשתלט עלינו, כי אז הוא ישבש לנו את שגרת החיים ויפריע לנו לחשוב בצלילות ולקחת אחריות על החיים שלנו וההחלטות הנדרשות מאתנו. פחד משתק הוא לא יעיל והדבר רק מתסכל אותנו יותר. לכן, כשאת מרגישה שהפחד מעיק עליך ומשתלט עליך, מאוד מומלץ לנסות להתרחק ממנו, פיזית ונפשית. למשל: לצאת להליכה, להסתכל טלוויזיה, לקרוא, לצאת לבלות – כל דבר שיסיח את דעתך, אפילו באופן זמני, מהפחד. הפסקה זו תעזור לך למלא מצברים מחדש.

  • הומור: צחוק הוא דבר מרפא. תשאלו את כל הליצנים הרפואיים. ידוע כבר זמן רב שהצחוק בריא לבריאות, והוא דרך מצוינת לצאת מלחצים ומפחדים. ההומור מכניס אותנו לפרופורציה. כדאי לנו ללמוד לא לקחת את עצמנו ואת החיים כל כך ברצינות, הרי בסופו של דבר באנו לכאן כדי ליהנות. נסו למצוא את הדרך להפוך את המצב ולעשותו מצחיק. אפילו בחדר הלידה ניתן למצוא דרך להכניס את ההומור, למשל להכין כמה דפים עם בדיחות, שאספתם מבעוד מועד ובשעות הארוכות שאתם מעבירים בחדר הלידה, בין ציר לציר, הקריאו אחד לשני בדיחות וצחקו יחד בהנאה. צחוק מכל הלב משחרר הורמונים בגוף, שעוזרים לנו להירגע ולהרפות.

  • שינוי מונחים: נשים רבות מתארות את הפחד מהלידה כפחד מאיבוד שליטה. ניתן לפוגג את הפחד הזה ע"י שינוי מונחים. במקום לדבר על איבוד שליטה אפשר להתייחס ללידה כאל חופש, שחרור! לידה זו הזדמנות מדהימה להשתחרר מכל עכבות, לנוע, להשמיע קולות, להתחבר לעצמך ממקום עמוק ביותר, בראשיתי. הלידה היא השיא של 'היותך מרכז העולם' - תחושה המלווה נשים הרות רבות במהלך ההיריון. השחרור יתאפשר לך אם תתכונני ללידה מראש, תכיני תכנית לידה, תקיפי עצמך באנשים אהובים ותעבדי על האמונה בעצמך, בגופך ובתהליך. ואז, ברגע האמת, תוכלי לזרום עם הגוף, עם הנפש ועם התינוק שלך, משוחררת מאחריות ומשליטה ולאפשר ללידה פשוט להיות. ולתינוק שלך – להיוולד.

  • סביבה תומכת: אדם הוא יצור חברתי. "לא טוב היות האדם לבדו". כל אישה יודעת מיהם האנשים שהיא יכולה לסמוך עליהם ועליה להשכיל ולהיתמך. דיבור על הפחד עם מי שאוהב אותנו ורוצה לעזור מאפשר התמודדות טובה יותר מאשר ניסיון להתמודד לבד. הוא מעלה את הביטחון העצמי, מחזק ומכיל.

  • להיעזר באיש מקצוע: דולה מגיעה עם ארגז כלים וניסיון רב בתמיכה בחוויית הלידה. תפקיד הדולה להיות שם עבורך. נוכחותה המרגיעה והמכילה תסייע לך לעבור את הלידה בשמחה ובתחושת מסוגלוּת ולצאת ממנה בע"ה בידיים מלאות.

  • אמונה בעצמך: אמונה בעצמך עוזרת להתגבר על הפחד. האמיני ביכולות הגוף שלך ללדת, האמיני שהטבע והיקום יהיו בעזרך ואמרי לעצמך – "אני מסוגלת לעשות זאת"! אם מדובר בחרדות ו/או פחדים הדורשים טיפול רפואי, פסיכולוגי או פסיכיאטרי, מומלץ לפנות לקבלת טיפול בהקדם, על מנת לסייע לך להתמודד עם פחדיך ולהתחיל את חייך כאם בבריאות טובה ובהנאה.

Share by: