הטרימסטר הרביעי - כל מה שצריך לדעת בהתחלה

הטרימסטר הרביעי - כל מה שצריך לדעת בהתחלה

מהו בכלל הטרימסטר הרביעי?? הרי לימדו אותנו שההיריון מחולק לשלושה טרימסטרים!
האם התינוק נשאר בפנים ופיספסנו?....

נכון הוא שעל פי הרפואה מקובל לחלק את ההיריון לשלושה טרימסטרים, אך התינוק האנושי נולד כשהוא למעשה לא בשל לחיים מחוץ לרחם. הדבר קרה במהלך האבולוציה, כאשר האדם הזדקף, זווית האגן השתנתה וכתוצאה מכך התינוק נולד אחרי תשעה חודשים, אחרת ראשו יהיה גדול מדי כדי לעבור בתעלת הלידה. התוצאה היא תינוק שיוצא מרחם אִמו לאחר תשעה חודשים כשכל הווייתו היא עוברית והוא זקוק להמשיך ולחוות במידת האפשר את החוויות הרחמיות המוכרות והמנחמות, על מנת להשלים את ההתפתחות העוברית שלו.

מהן אותן חוויות רחמיות?
  • עובר ברחם אמו מחובר אליה בחבל הטבור ואינו חש כל רעב. המזון מסופק לו באופן תמידי.
  • הוא חי בסביבה מימית ומשום כך אינו חווה במלואו את כוח המשיכה.
  • דפנות הרחם עוטפות את התינוק במהודק והוא למעשה מחובק 24 שעות ביממה.
  • כמעט כל שעות היום נמצא התינוק בתנועה. כל אם הריונית תעיד שברגע שהיא נשכבת לנוח התינוק מתחיל לזוז...
אם כך, מטרתנו כהורים לתינוק שרק נולד היא לאפשר לו כניסה רכה לעולם ע"י כך שננסה כמיטב יכולתנו לשחזר עבורו את אותן חוויות וכך, בהדרגה, יתרגל לעולם המופלא שלנו:
  • נשתדל לקרוא את סימני הרעב ולהיענות להם כמה שיותר מהר
  • נקפיד לחבק אותו כמה שיותר ואם לא בזרועותינו - נעטוף אותו בצורה הדוקה וכך ניצור תחושת חיבוק
  • לא נפחד שאם נחזיק אותו הרבה על הידיים הוא יגדל להיות ילד מפונק. נהפוך הוא! - נוכל להיעזר במנשא כדי לשאת את התינוק קרוב אלינו
  • נעסה את התינוק כדרך לשחזור חוויית המגע. מוזמנים לקרוא במאמר נפרד על יתרונות עיסוי התינוק
  • נספק לו תנועה במרחב שתרגיע אותו ותרגיל אותו לכוח המשיכה.

אז מה מיוחד כל כך בטרימסטר הרביעי ולמה הוא ראוי לתשומת ליבנו??
  1. לצורך מתן הזדמנות להורים, ולאם בפרט, להכיר ולהיענות לצרכיו של תינוקה, קיימת תקופת משכב הלידה, המוגדרת מלידה ועד כ- 6 שבועות לאחר הלידה. בתקופה זו מתחילה להתפתח מערכת היחסים ביניכם, ההורים, לבין תינוקכם וכמו בכל מערכת יחסים, מילות המפתח הן אהבה וסבלנות.

  2. כהורים, אתם נתקלים בעולם חדש ובלתי מוכר. הורמונים משתוללים, לילות ללא שינה, שאלות רבות שנוגעות לטיפול בתינוק, להנקה, ומעל לכל- תינוק בן יומו שהאחריות על חייו ושלומו נתונים בידיכם. כל זאת פעמים רבות מעורר דאגה, פחד וחוסר ביטחון, במיוחד אם לא טיפלתם בתינוקות בעבר. אך אל דאגה, בתוך זמן קצר תפתחו ביטחון ושלווה תוך כדי למידה וצבירת ניסיון, כי הרי - "אין חכם כבעל ניסיון".

  3. תינוק בן יומו אינו דומה במראהו ובהתנהגותו לתינוק המוכר לנו בד"כ מפרסומות בטלוויזיה, בהן מופיע תינוק בן מספר חודשים, נקי, עגלגל וחייכן, מתחבר בשיא הטבעיות והקלות לשד ובשאר הזמן מחייך לכולם. עורו של תינוק בן יומו לעיתים יבש ומתקלף, פניו שרוטות מציפורניים ארוכות, לעיתים מופיעים פצעי הנקה על פניו, הוא בעיקר בוכה, אוכל וישן ולהורים הטריים קשה פעמים רבות להבין את פשר הבכי. התקשורת עם תינוק כה קטן היא מיומנות נרכשת, כיוון שאינה דומה לסוגי תקשורת מוכרים לנו. ושוב – עלינו להתאזר בסבלנות.

  4. לתינוקות אין תחושת זמן. תינוק שבוכה ולא מקבל מענה מיידי לבכיו חווה תחושות קשות של נטישה. היענות לבכיו של התינוק המנסה לתקשר אתכם תלמד אותו לבטוח בכם. (מומלץ לקריאה המאמר בשם "כשהתינוק בוכה"... )

  5. בתחילה התינוק אינו מבחין בין יום ללילה. קיבולת הקיבה שלו יכולה לספק אותו מקסימום למשך שעתיים-שלוש ולכן הוא אוכל סביב השעון. חשוב להבין שעייפות וחוסר שעות שינה יהיו מנת חלקכם בתחילת הדרך ועליכם לקבל זאת באהבה מחד ולנסות להשלים שעות שינה מאידך: ברגע שהתינוק נרדם – לכו לישון גם אתם. במקביל, ניתן בהחלט ללמד את התינוק שהלילה נועד לשינה והיום למשחקים. לשם כך צריכות האכלות הלילה להיות קצרות ושקטות ככל האפשר. כדאי להימנע מלהדליק אורות, להחליף חיתול בקצרה ורק אם יש צורך, לא לשחק עם התינוק, ולהשכיבו זמן קצר לאחר ההאכלות הליליות. כמו כן מומלץ לא להעיר תינוק בלילה (אלא אם כן קיבלתם הוראה מפורשת מרופא). לעומת זאת, במהלך שעות היום להשתדל שהתינוק לא יפתח פערים גדולים יותר מ- 3 שעות בין ההאכלות.

  6. אישה לאחר לידה מצויה פעמים רבות ב"סערה הורמונאלית", הנובעת מהסתגלות מחודשת של גופה לחיים לאחר הלידה מחד והנקה מאידך. מצב זה הוא נורמאלי ולרוב מתאזן תוך מספר ימים עד שבועות. חשוב לקבל באהבה ובאהדה את התנודות במצב הרוח של היולדת ולנסות להקיף אותה בסביבה תומכת ומכילה. כך למשל אם האישה מעוניינת להניק, מומלץ שיהיו סביבה אנשים שיתמכו בהחלטה זו ויעזרו לה, כדוגמת אמא, או אחות, או יועצת הנקה
    באחריות האישה ובעלה לדאוג לסביבה תומכת זו, ועדיף שיעשו זאת טרם הלידה.

  7. כך גם בנושא הטיפול בתינוק. פעמים רבות הורים טריים נתקלים בקשיים בסיסיים בטיפול בתינוק. כדאי שתעמוד לרשותם דמות שבקיאה בנושא זה ותוכל לסייע להם, בין אם זה קרוב משפחה או דולה פוסטפרטום. הכי חשובלא להתבייש לבקש עזרה!

  8. למעלה מ- 50% מהיולדות חוות דכדוך לאחר לידה, הנובע מאותה סערה הורמונאלית הנ"ל. התרופה הטובה ביותר, כאמור, היא סביבה תומכת ומכילה והרבה אהבה ואהדה. לעומת זאת, ישנם מצבים שבהם מתפתח דיכאון אחרי לידה. זהו מצב שבו הטלטלה הרגשית לא נרגעת, ותסמיני הדכדוך נמשכים אצל האישה ואף מחמירים: בלבול, רגזנות יוצאת דופן, אפתיות ועייפות מוגזמת. התופעה פוקדת כ- 10% מהנשים לאחר לידה. מצב זה דורש ראשית אבחון ולאחר מכן מתן עזרה, בין אם פסיכולוגית ובין אם תרופתית. אין להתעלם מסימני האזהרה.

  9. חשוב לזכור, שגם האב הטרי עובר טלטלה רגשית. גם מבחינתו המצב חדש. פתאום האחריות רובצת על כתפו, בין אם כלכלית ובין אם דאגה לשלום אשתו והתינוק החדש. פעמים רבות אבות אינם מעבדים את רעיון האבהות טרם הלידה ולאחריה פתאום נתקלים בקשת של רגשות, ביניהם בלבול, פחד, חוסר אונים, תחושה שהוא מיותר וכו'. חשוב לדבר על הקשיים, לא להתבייש ולא להסס לשתף את אשתך ברגשותיך, כיוון שאם לא תעשה כך הם רק ילכו ויחמירו.

  10. בהמשך לאמור לעיל, חשוב לזכור שהתינוק המקסים הוא פרי אהבתכם. הזוגיות שלכם היא זו שהולידה את התינוק ולכן היא החוט המחבר ביניכם. דברו על הרגשות, שתפו בפחדים, נסו לתמוך ולהיעזר אחד בשני. מצאו מדי פעם "שעה גנובה" לעצמכם ואל תשכחו לפנק האחד את השני...

  11. מאוד יכול לעזור להכין את הבית לקראת בואו של התינוק, כאשר הכנה זו מתחלקת לשניים, הכנה פיזית והכנה רגשית:
במישור הפיזי:
  • כדאי לרכוש את כל הציוד הדרוש, או לעשות הזמנת לידה מראש, אשר תגיע לביתכם עד 48 שעות לאחר הלידה.
  • ש לבחור רופא ילדים, אשר אתם סומכים על שיקול דעתו ומרגישים שהוא יכול לשמש כתובת במקרה של השאלות הרבות שוודאי יצוצו בהתחלה.
  • מומלץ להכין מספר ארוחות קפואות, או לחלופין לדאוג שמישהו יבשל במקומכם...
  • מומלץ להכין רשימה של אנשים שתוכלו להיעזר בהם במידת הצורך: בני משפחה, יועצת הנקה, דולה פוסטפרטום, טיפת חלב, רופא ילדים וכו'.
במישור הרגשי:
  • חשוב לראות בלידה נקודה על פני ציר ההורות. זוגות רבים נוקטים בקו המחשבה של "אחריי – המבול!" וממקדים את כל תשומת הלב והאנרגיה בהכנות ללידה מבלי לחשוב על הרגע שאחרי. ההכרה שיש תינוק בסופו של תהליך הלידה וההבנה באחריות המוטלת על ההורים, יכולה להקל בימים והשבועות הראשונים לאחר הלידה.
  • במקרה שיש ילדים נוספים בבית, חשוב להבין שהלידה משפיעה גם עליהם. פתאום חלוקת הקשב ותשומת הלב של ההורים משתנה והם עלולים לחוות קנאה או פחד, שמא ההורים לא אוהבים אותם יותר. חשוב לא להתעלם, אלא לדבר ולאהוב ולחזק את מקומם של הילדים הגדולים במערך המשפחתי.
  • מומלץ לחפש תמיכה בצורת מעגלי נשים לאחר לידה, או חוגי התעמלות לאחר לידה, בהם תפגשי נשים החוות אותן תחושות ופחדים כמוך ותוכלי למצוא אוזן קשבת ואולי אפילו חברה חדשה... כמו כן זו יכולה להיות דרך מצוינת לשבור את השגרה...


מעל לכל והכי הכי חשוב – לשמוח!!
הבחירה לראות את חצי הכוס המלאה בחיים מאוד עוזרת במצבים של קושי והתמודדות חדשה. 

היו מאושרים על שזכיתם בתינוק חדש, למלא את לבכם וביתכם באהבה שאין כדוגמתה.
להיות הורים זוהי זכות גדולה מאין כמוה! היו מאושרים על שהיא נפלה בחלקכם.


Share by: