כל הורה בתחילת דרכו ההורית, גם אם אין מדובר בילד הראשון ועל אחת כמה וכמה כאשר כן
מדובר בכך, נמצא במבוכה בגלל הצורך ללמוד את שפת התינוק החדש. בכי ושפת גוף הן הדרכים העיקריות שבעזרתן התינוק מנסה לתקשר אתכם, אך פעמים רבות אתם מוצאים את עצמכם עומדים חסרי אונים מול בכיו של התינוק, כששאלה אחת בפיכם: "מה הוא רוצה?!"
בואו ננסה למנות את הצרכים העיקריים של התינוק החדש שלכם:
- רעב
- גרעפס תקוע
- כאב
- עייפות
- צורך במגע
- צורך בתנועה
הרשו לי להתחיל לפני הכל בהמלצה חשובה: השתדלו לעשות כל שביכולתכם כדי למנוע מהתינוק להגיע להיסטריה מבכי, פשוט כי במקרה כזה ייקח הרבה יותר זמן להרגיעו... ועכשיו, אתחיל לפרט:
1. כאשר התינוק רעב:
- תינוק רעב יטה את ראשו לצדדים וינסה למצוץ את ידיו או את השמיכה. אלו הם סימנים מקדימים לרעב, עוד לפני הבכי. חפשו אותם.
- חלב אם מתעכל לרוב בתוך שעה וחצי-שעתיים. לכן, אם התינוק בוכה ועבר פרק זמן זה מהאכלה הקודמת, סביר להניח שהוא שוב רעב. בשבועות הראשונים לחיי התינוק מומלץ לנהל יומן אכילה, שבין היתר יזכיר לכם כמה זמן עבר...
- חשוב לזכור שלתינוק אין תחושת זמן. הוא אינו מסוגל לומר לעצמו: 'אמא עוד מעט תיתן לי לאכול'... לכן חשוב להיענות לבכי התינוק כמה שיותר מהר.
- מעבר למקור מזון, הנקה היא גם הענקה. התינוק מוצא נחמה רבה במגע עור לעור בזמן ההנקה, הוא שומע את פעימות ליבה של אמו המוכרות לו מתקופת חייו ברחם, טמפ' גופו מווסתת מעצם מגעו עם גוף אמו והוא חש מוגן ובטוח.
- מוצץ הוא מקור הרגעה מצוין לתינוק, המספק לו זמנית גם את הצורך האוראלי במציצה. המוצץ יכול להוות פתרון רגעי כשהתינוק בוכה ואת חייבת למשל ללכת לשירותים לפני ההנקה, כשאתה מחליף לו חיתול או אולי בדיוק כשאת מסיימת לקרוא סיפור לילד הבכור... אל תחששו להשתמש במוצץ בתנאי שאתם ערים לצרכיו של התינוק ולא מפספסים את סימני הרעב שלו...
2. גרעפס תקוע:
- לאחר שהאכלתם את התינוק, חשוב להקפיד על שחרור גזים (גרעפס...) במידת האפשר. לצורך כך קיימות תנוחות שונות, כשהמשותף לכולן הוא יצירת לחץ עדין על הסרעפת המסייע בשחרור. פעמים רבות התינוק שוקע בשינה עמוקה, אתם משכיבים אותו במיטה ואז, כעבור כמה דקות הוא מתעורר בבכי צורם. הסיבה לכך היא שהגרעפס התקוע מכאיב לו ומפריע לו לישון.
3. כאב:
- בכי כתוצאה מכאב הוא לרוב בכי פתאומי וצורם (לא מתפתח בהדרגה). חשוב להיענות לבכי כמה שיותר מהר – התינוק שלכם מבקש עזרה! הרימו אותו ונסו להרגיעו: אולי מציק לו גרעפס תקוע? אולי חלילה שערה נכרכה סביב אצבעו? אולי כואבת לו הבטן? חשוב לנסות ולזהות את מקור המצוקה של התינוק ולהיענות לה.
- כאבי בטן כתוצאה מקוליק (=קשיי עיכול הגורמים לגזים במע' העיכול של התינוק) ניתנים להרגעה בדרכים שונות שהמשותף להן הוא תנועה, עיסוי משחרר והרבה הכלה וסבלנות. כשכואב, הכי מפחיד להרגיש לבד...
4. עייפות:
- תינוק עייף ישפשף את עיניו, יפהק, מבטו ייראה מזוגג ועיניו ייעצמו וייפתחו לסירוגין. נסו לזהות את הסימנים המקדימים הללו, עוד לפני שהתינוק בוכה, כי תינוק עייף מדי יתקשה להירדם. תוכלו לנסות להניחו עטוף במיטה ולטפוח קלות על גבו כדי שיירדם, או לחלופין להרדימו תוך כדי נענוע עדין בזרועותיכם. אם התינוק נרדם בידיים, השתדלו להניחו בעדינות רבה במיטה/בעריסה ולכסותו במהירות, לפני שיחוש בהבדלי טמפרטורה.
- עיטוף התינוק היא שיטה המאפשרת שחזור המגע ההדוק שחווה התינוק סביב גופו בעודו ברחם. שחזור החוויות הרחמיות, הנעימות על פי רוב, מוכרות לתינוק ומשום כך מרגיעות אותו. כשהתינוק עטוף הוא ממשיך לחוש במגע, גם כשהוא אינו בזרועותיכם.
5. צורך במגע:
- לתינוק יש צורך במגע, בדיוק כמו באוכל ובאוויר לנשימה. אין דבר כזה שתינוק שמחזיקים אותו הרבה בידיים יהיה ילד מפונק.
נהפוך הוא – תינוק שלא מחזיקים אותו בידיים מספיק, או שנותנים לו לבכות הרבה לפני שמרימים אותו, מפתח חרדת נטישה ויהפוך לתלותי יותר. הרימו את התינוק, ערסלו אותו, דברו ושירו אליו, אהבו ונשקו אותו כמה שיותר.
6. צורך בתנועה:
- כשהתינוק שהה ברחמך הוא חווה תנועה כמעט מתמדת. כל זמן שהיית את בתנועה, התינוק היה רגוע, וכאשר נשכבת לנוח - התינוק החל לבעוט במרץ! זוכרת?... לכן התנועה מרגיעה על פי רוב את תינוקך וזו גם הסיבה לאינסטינקט של כל מי שאוחז בתינוק - לנענע אותו...
- יחד עם זאת, ישנם תינוקות שתנועות חדות או מגע חזק מדי גורמים להם לחוסר מנוחה. לכן, אחזו את התינוק ברוגע וכדי להרגיעו נענעו אותו בעדינות רבה וטפחו קלות על גבו או עסו אותו בסיבובים עם כיוון השעון.
לבסוף, שני טיפים חשובים ממני אליכם באהבה:
- אם אתם חסרי שקט וחרדים לתינוק הוא יחוש בכך ולא יצליח להירגע. לכן, אם יש באפשרותכם, העבירו אותו לידיים רגועות ונסו תחילה להירגע בעצמכם. אם אין אף אחד בסביבתכם ואתם מרגישים לחוצים, הניחו אותו לדקה במקום בטוח, קחו כמה נשימות עמוקות, וחיזרו לנסות להכיל את בכיו של התינוק.
- אהבו את התינוק שלכם, פרי אהבתכם ואדם שלם ומושלם בפני עצמו. התייחסו אליו בכבוד הראוי לכל אדם באשר הוא אדם. דברו אליו, הסבירו לו דברים גם אם אינכם בטוחים שהוא מבין – תתפלאו כמה הוא מבין מגיל צעיר מאוד... נשקו אותו ותנו לו המון חום ואהבה כדי שירגיש כמה שהוא אהוב, שייך ורצוי.
הקיפו את עצמכם בסביבה תומכת ומכילה, שתהיה סבלנית לתהליך המדהים שאתם עוברים.
ניתן ומומלץ להיעזר באדם מקצועי, שיכול לתת מענה לשאלות הרבות המתעוררות בתקופה מיוחדת זו.
זכרו כי "אין חכם כבעל הניסיון". הורות היא מיומנות נרכשת.